Trädabolag

Har du gjort exit eller samlat på dig medel i ditt bolag som du skulle vilja plocka ut? Då kanske du undrar hur ett trädabolag fungerar?

Boka möte med oss

Visst kan en beskattning på 25 % efter bara några års inlåsning låta lockande jämfört med tjänstebeskattning? Men det är viktigt att komma ihåg att reglerna kring trädabolag förändras mer eller mindre konstant. Det är därför bra att söka rådgivning innan beslut tas om att lägga bolag i träda.

Våra rådgivare har revisions- och redovisningsbakgrund med lång erfarenhet av rådgivning till både mindre och större svenska och internationella bolag. Vi har även ett stort kontaktnät av experter som vi kan koppla in vid frågeställningar som kräver extra specialistkunskap.

Vi erbjuder en entimmes introduktion till de alternativ som finns tillgängliga.

Pris 1650 kr + moms.

Fyll i dina uppgifter här bredvid så kontaktar vi dig inom kort.

Köpa tillbaka aktier med hjälp av auktoriserad redovisningskonsult jönköping

Trädabolag, vilande bolag, 5:25-bolag, karensbolag?

Kärt barn har många namn. Trädabolag, vilande bolag, 5:25-bolag, eller karensbolag. Dessa är begrepp för ett bolag som inte har någon aktiv verksamhet i syfte att kvala in för en lägre beskattning på utdelning och reavinst.

De olika namnen syftar därmed på samma sak. Trädabolag för att bolaget läggs ”i träda”, d.v.s. blir inaktivt. Samma ursprung har termen vilande bolag, d.v.s. ett vilande bolag har inte någon verksamhet.

De andra begreppen fokuserar mer på perioden som bolaget ska vara vilande för att kunna uppnå en lägre beskattning. Namnet karensbolag pekar på att det är en karens på fem år innan andelarna kan ses som okvalificerade. Även 5:25-bolag syftar på den så kallade 5:25-regeln om att bli av med stämpeln kvalificerade andelar. Förenklat beskrivet som att efter 5 år, blir det 25 procent beskattning.

Varför använda sig av trädabolag?

Syftet med trädabolag är att omvandla kvalificerade aktier till okvalificerade aktier genom att lägga bolaget i träda. Detta för att okvalificerade aktier är förknippade med en förmånligare skattesats än kvalificerade aktier.

För att aktierna ska omvandlas till okvalificerade aktier krävs det att bolaget inte har någon verksamhet under fem år hela kalenderår. Eftersom det innevarande året inte räknas med i detta kan det ibland röra sig om nästan sex år i praktiken.

Att försöka omvandla kvalificerade aktier till okvalificerade aktier kan vara en bra idé om du har samlat på dig medel i bolaget. Men det gäller att vara noga med hur du hanterar ditt bolag under tiden som det ska vara vilande. Vad som räknas som att bedriva verksamhet och inte kan ofta uppfattas som en gråzon.

Vad betyder kvalificerade andelar?

Kvalificerade andelar (eller aktier) i ett fåmansbolag är i grova drag en effekt av att ägarna är verksamma i bolaget. Området är dock komplicerat och vi har skrivit mer om vad som menas med kvalificerade andelar och om 3:12-reglerna här.

En stor skillnad mellan kvalificerade och okvalificerade andelar är att kvalificerade andelar beskattas i både tjänst och kapital medan okvalificerade andelar endast beskattas i kapital. Kapitalbeskattning för okvalificerade andelar ligger vanligen på 25 procent, vilket kan jämföras med tjänstebeskattning som ofta hamnar en bra bit över 50 procent.

Anledningen bakom den högre beskattningen på kvalificerade andelar är att verksamma ägare i fåmansbolag inte ska kunna ta ut sin egentliga lön som utdelning och på så sätt undgå lönebeskattning.

Hur mycket tjänar en redovisningskonsult? 3 redovisningskonsulter läser in sig på att köpa tillbaka aktier och vad är redovisningskonsult
Due diligence

Vad får man göra och inte göra i ett trädabolag?

Det är viktigt att ägaren inte bedriver någon verksamhet under tiden som bolaget är vilande. Men definitionen av att bedriva verksamhet är inte alltid solklar. Vad som gäller avgörs av rättspraxis.

Kapitalförvaltning i ett vilande bolag

Det är svårt att tolka vad du får och inte får göra vad gäller förvaltningen av det kapital som finns i trädabolaget under tiden som bolaget ska vara vilande.

För att vara på säkra sidan kan det därför vara bra att överlåta placeringsbeslut till en utomstående förvaltare.

Får man ha en kapitalförsäkring i ett vilande bolag?

Det korta svaret är ja. Men det finns vissa saker som är viktiga att tänka på.

Får man ta ut utdelning från ett vilande aktiebolag?

Ja, du får ta ut utdelning under tiden som bolaget är vilande.

Får man ta ut lön från ett bolag i träda?

Nej, du får inte ta ut lön från ett trädabolag.

Var anmäler jag mitt trädabolag?

Det går tyvärr inte att anmäla hos vare sig Bolagsverket eller Skatteverket att ens bolag ska vara vilande.

Detta betyder exempelvis att du fortfarande måste lämna in årsredovisning och deklaration, även om du har lagt bolaget i träda.

Smittor och andra risker

Du måste vara noga med de begränsningar som finns i det vilande bolaget. Men det är viktigt att veta att det även finns vissa begränsningar i vad du får göra i andra bolag.

Verksamhetssmitta

Du eller en närstående får inte vara verksam i betydande omfattning i ett annat bolag som bedriver samma eller liknande verksamhet. Detta kallas för verksamhetssmitta och innebär att trädan bryts.

Du måste också vara försiktig med att flytta över kapital från det bolag som är i träda till ett annat bolag.

De regler som gäller för trädabolag är med andra ord ett komplicerat område med många fallgropar. Vi rekommenderar dig därför att ta hjälp av en kunnig rådgivare om du funderar på att lägga ditt fåmansbolag i träda.

nya lagar och regler 2025

Personligt: Lokalt: Globalt:

Med vår långa erfarenhet av aktuella frågor hjälper vi företag med sin verksamhet både lokalt och globalt.

Vårt mål är att kontakten med oss ska kännas personlig. Du vänder dig till oss och om vi inte har alla svar tar vi hjälp av vårt stora nätverk.

Som medlemmar i det internationella nätverket MGI Worldwide har vi exempelvis kontakt med redovisningskonsulter, revisorer och specialister på över 600 kontor i ca 100 länder. Detta har gett oss ett internationellt självförtroende som vi gärna delar med oss av.

Oavsett situation stöttar vi dig så att du kan ta rätt beslut och undvika de fällor som finns. Allt för att du ska känna dig trygg i ditt företagande.