Sälja bolag & Exitplanering

Ska du sälja bolag? En exit ur ägarledda bolag kan exempelvis bero på pensionering eller generationsskifte, men kan även ha andra anledningar. Kanske vill du helt enkelt starta ett nytt bolag?

Boka ett möte med oss

Med erfarenhet från hundratals affärer i vitt skilda branscher kan vi ge dig de värdefulla råden. Om du vill kan vi även finnas med som stöd genom hela processen. Allt för att du ska känna dig trygg när du tar viktiga beslut gällande ditt företag.

Vi fokuserar främst på vad man bör tänka på vid försäljningen av sitt aktiebolag, men kan även vara behjälpliga vid försäljningen av andra typer av verksamheter.

Våra rådgivare har revisions- och redovisningsbakgrund med lång erfarenhet av rådgivning till både mindre och större svenska och internationella bolag. Vi har även ett stort kontaktnät av experter som vi kan koppla in vid frågeställningar som kräver extra specialistkunskap.

Vi erbjuder en entimmes introduktion till de alternativ som finns tillgängliga.

Pris 1650 kr + moms.

Fyll i dina uppgifter här bredvid så kontaktar vi dig inom kort.

Förberedelser inför att sälja sitt bolag

Inför en försäljning av ditt aktiebolag måste du göra vissa förberedelser, men du kan med fördel ta hjälp av oss.

Du måste till exempel kontrollera om bolagsordningen eller ett eventuellt aktieägaravtal innehåller bestämmelser som kan påverka försäljningen. Kanske står det något om hembud? I så fall kan inte aktierna fritt överlåtas, utan du behöver ta hänsyn till vad som står i eventuell bestämmelse.

Du måste också se till så att aktieboken är uppdaterad. Det är av vikt att allt är i sin ordning i själva företaget för att göra det så attraktivt som möjligt för en potentiell köpare. Detta gäller även bokföringen, deklarationer och inlämnandet av årsredovisningar.

Människor diskuterar incitamentsprogram
nya lagar och regler 2025

Företagsvärdering

För att ta reda på ett ungefärligt värde på ditt företag kan det vara hjälpsamt att göra en oberoende företagsvärdering. En sådan kan sedan agera utgångspunkt vid förhandlingar med potentiella köpare.

Det finns olika typer av företagsvärderingar att välja mellan och ibland kan en kombination av flera vara önskvärd. Vi har skrivit mer om företagsvärdering här.

Hur mycket tjänar en redovisningskonsult? 3 redovisningskonsulter läser in sig på att köpa tillbaka aktier och vad är redovisningskonsult

Att sälja företag som går med förlust

Det är såklart bra om ditt företag är vinstgivande. En stabil vinst ökar chanserna för att företaget ska kunna säljas till ett så bra pris som möjligt. Detta eftersom många företag värderas med utgångspunkt i möjligheterna till vinstgenerering.

Men det är inte omöjligt att sälja ett företag som går med förlust. Allt beror på vad det är för värde som en eventuell köpare ser i bolaget. Det kan exempelvis handla om synergieffekter mellan köparens andra bolag och din verksamhet.

Planera din exit i tid!

Att sälja företag tar ofta minst 6 månader eller längre. Det är med andra ord en god idé att planera en exit i tid för att det ska bli så bra som möjligt.

Inför en försäljning av ditt bolag kan det vara bra att se över vilka områden som kan förbättras och potentiellt ge ett högre värde på ditt aktiebolag. Exempelvis kan det vara värdefullt att se över verksamhetsstrukturen. Är det enkelt för nya ägare att driva bolaget vidare baserat på fastställda rutiner?

Hur arbetar en revisionsbyrå? Få bla hjälp med att köpa bolag

Due Diligence

När du ska sälja ditt företag behöver du alltså göra vissa förberedelser, men också en köpare brukar ofta vilja gå igenom något som kallas företagsbesiktning, företagsundersökning eller due diligence. Då undersöker köparen din verksamhet för att se till så att allt är i sin ordning. Kom ihåg att även detta kan ta lite tid.

Jobba kvar efter försäljningen?

I många fall kan det vara smidigt om den tidigare ägaren jobbar kvar en tid i bolaget efter försäljningen för att övergången till de nya ägarna ska fungera så bra som möjligt.

Ofta kan det röra sig om önskemål från köparen om att tidigare ägare ska jobba kvar i bolaget i upp till tre år. Detta är alltså något som du kan behöva ta ställning till.

Due diligence
Due diligence

Sälja delar eller hela företaget?

Ska du sälja en del av ditt företag eller hela företaget? Vid en aktieöverlåtelse kan du till exempel välja att sälja alla aktier eller behålla en del av aktierna och bli delägare.

Oavsett om du vill sälja hela eller delar av din verksamhet kan du behöva hjälp så att processen blir smidig och korrekt.

Det finns två olika sätt att sälja ett bolag, antingen genom en aktieöverlåtelse av samtliga eller delar av aktierna eller genom en inkråmsöverlåtelse.

Aktieöverlåtelse

Vid en aktieöverlåtelse kan man välja att sälja bolaget i sin helhet, d.v.s. samtliga aktier tas över av ny ägare. Även företagets organisationsnummer och firma övertas då av nya ägare.

Du kan dock också välja att bara sälja en del av aktierna och finnas kvar som delägare.

Inkråmsöverlåtelse

Vid en inkråmsöverlåtelse eller inkråmsaffär säljs endast bolagets inkråm, d.v.s. de tillgångar och rättigheter som aktiebolaget äger. Men varken firma eller organisationsnummer överförs. Det innebär att till exempel avtal och tillstånd inte följer med verksamheten vid en försäljning, om man inte särskilt har avtalat om det.

Båda sätt har sina för- och nackdelar och kan behöva diskuteras utifrån varje enskild situation.

Skatteeffekter vid en försäljning

Det är viktigt att ha koll på hur skatteregler påverkar din försäljning, både för dig som säljare och för köparen. En aktieöverlåtelse och en inkråmsöverlåtelse har lite olika skattepåverkan, varför det kan vara bra att söka rådgivning om man ska välja överlåtelseform.

Holdingbolag

Det kan ibland vara en bra idé att först starta ett holdingbolag som blir ägare till det verksamhetsbolag du avser sälja för att vinsten ska hamna i holdingbolaget, vilket fördröjer beskattningen. Du kan sedan välja strategi för hur du vill ta ut vinsten ur ditt holdingbolag, exempelvis som aktieutdelning. Du kan också välja att lägga holdingbolaget i träda för att kunna ta ut vinsten till en förmånligare beskattning.

Trädabolag

Att lägga ett företag i träda innebär förenklat att du låter företaget bli vilande under fem beskattningsår för att kunna plocka ut vinst till en lägre beskattning.

Detta är en populär metod bland många företagare, men kräver också planering. Är du nära pensionsålder vill du kanske inte vänta i fem år för att få ut din avkastning.

Det är dessutom viktigt att bolaget verkligen är vilande under dessa år. Rätt rådgivning kan hjälpa till att säkerställa detta.

Redovisningstjänster du kan få hjälp med från din auktoriserade redovisningskonsult i göteborg & jönköping. Tex valet mellan kontantmetoden eller faktureringsmetoden?
Köpa bolag

Alternativ till att sälja bolag

Vill du avsluta ditt företag, men söker alternativ till att sälja aktiebolaget kan du fundera över om du helt enkelt ska likvidera bolaget.

Frivillig likvidation

Vid en likvidation avvecklas företaget, tillgångarna realiseras, skulderna betalas och eventuellt överskott fördelas till aktieägarna.

Frivillig likvidation kan ske utan särskild anledning. Det behöver således inte handla om att bolaget går med förlust. Det finns dock några situationer då det råder likvidationsplikt, exempelvis vid kapitalbrist.

köpa bolag revisionsbyrå stockholm med hjälå av en auktoriserad revisor i stockholm

Personligt: Lokalt: Globalt:

Med vår långa erfarenhet av aktuella frågor hjälper vi företag med sin verksamhet både lokalt och globalt.

Vårt mål är att kontakten med oss ska kännas personlig. Du vänder dig till oss och om vi inte har alla svar tar vi hjälp av vårt stora nätverk.

Som medlemmar i det internationella nätverket MGI Worldwide har vi exempelvis kontakt med redovisningskonsulter, revisorer och specialister på över 600 kontor i ca 100 länder. Detta har gett oss ett internationellt självförtroende som vi gärna delar med oss av.

Oavsett situation stöttar vi dig så att du kan ta rätt beslut och undvika de fällor som finns. Allt för att du ska känna dig trygg i ditt företagande.