Unga talanger kräver ett flexibelt arbetsliv
På initiativ av Telenor medverkar Revidecos VD Erik Emilsson i en reklamfilm som är en del av Telenors satsning ”det kontorsfria livet”.
Idén till satsningen uppstod i insikten om att 93 procent av de över två miljoner svenskar som varje dag går till ett kontor, känner sig som mest effektiva utanför kontoret. Det framkommer i undersökningen FlexJobs’ 5th Annual Super Survey, 2016.
– Det här är kul, säger Erik Emilsson – att Telenor uppmärksammar oss för att vi som verkar i en annars så traditionell bransch jobbar på ett så modernt sätt.
Revideco är revisionsbyrån som lockar nya talanger – och ökar lönsamheten – genom att erbjuda medarbetarna ett fritt och flexibelt arbetsliv.
– Vi är övertygade om att människor blir mycket mer effektiva om de får arbeta där de vill och när de vill, säger Erik Emilsson, vd.
Med hjälp av digitala, molnbaserade lösningar har Revideco – företrädare för en högst traditionell bransch – möjlighet att jobba icke-traditionellt. Medarbetarna på företagets fyra kontor når alla program, dokument och kommunikationslösningar oavsett var de befinner sig och oavsett vilken teknisk enhet de väljer att jobba från. Många väljer därför att lösa sina arbetsuppgifter utanför det fysiska kontoret och bortom de ordinarie kontorstiderna, något vd:n Erik Emilsson ställer sig mer än positiv till.
Bättre att få styra själv
– Man jobbar bättre om man får styra själv. Dessutom blir det fler timmar gjorda, vilket syns direkt på vår lönsamhet. Vi säljer timmar, och vi behöver få timmar gjorda. När eller var det sker spelar ingen roll.
Flexibiliteten är inte bara en viktig trivsel- och lönsamhetsfaktor, utan också en förutsättning för att bli betraktad som en attraktiv arbetsgivare, menar han.
– Varje gång vi rekryterar nya medarbetare så märker vi att det här är oerhört viktigt. Speciellt i Stockholmsområdet, där många människor har långa pendlingsavstånd.
– För unga högutbildade personer som precis har bildat familj är möjligheten att jobba flexibelt ett grundkrav. Det räcker att dagis stänger lite tidigare en dag så blir det jättesvårt för dem att få ihop logistiken. Då har vi enormt mycket att vinna på att de kan jobba några timmar hemifrån. Vi får ut våra timmar – och de behöver inte ta ledigt hela dagen.
Kontoret en mötesplats
Därmed inte sagt att det fysiska kontoret spelat ut sin roll, tillägger Erik Emilsson. Exempelvis behöver nya medarbetare mycket stöd i början. Då blir kontoret en naturlig mötesplats och skola, med arbetskamrater i närheten som man kan ta hjälp och lära av.
– Man ska komma ihåg att det här med att jobba flexibelt är väldigt individuellt. En del vill sitta på kontoret medan andra vill jobba enskilt, och det är jätteviktigt att var och en får göra det som passar den bäst.
Nya krav på ledarskapet
Det är också viktigt för företag att komma ihåg att ett digitalt, flexibelt arbetssätt ställer särskilda krav på ledarskapet.
– Jag måste ha förtroende för mina medarbetare och lita på att de gör sitt jobb, oavsett om jag finns i deras fysiska närhet eller inte. Jag måste också ha respekt för att människor är olika. Bara för att jag väljer att jobba mellan åtta och tio på kvällen så kan jag inte förvänta mig att kollegorna svarar då. Och för att det här ska fungera måste vi ha en ständig dialog, så att vi vet om varandras olikheter.
Auktoriserad revisor och VD. Antti är specialiserad på tillväxtbolag, start-ups och ägarledda bolag men har också lång erfarenhet av större internationella bolag. Rådgivning, skatt & revision.
E-post: antti.niemi@revideco.se