Skattenyheter 2017
Vi har i en tidigare artikel redan nämnt en av förändringarna på skatteområdet 2017, att avdraget för måltidsrepresentation slopas. I övrigt beslutades om en hel del andra nyheter på skatteområdet i samband med att Riksdagen beslutade om budgetpropositionen. I denna artikel tar vi kortfattat upp några av de mer intressanta ändringarna.
Beräkningen av skiktgränsen för när löntagare ska betala statlig skatt har förändrats något. Detta innebär att brytpunkten för statlig inkomstskatt kommer vara 452 100 kr för 2017. Brytpunkten för den högre statliga skatten blir 651 700 kr.
Det blir vissa förändringar när det gäller förmånsvärde för miljöbilar, nedsättningen av förmånsvärdet blir kvar till 2020 men taket för nedsättningen sänks vilket innebär att förmånsvärden för miljöbilar kan bli något högre.
Sänkt och höjd moms
Momsen sänks från 25 % till 12 % på vissa reparationstjänster. Det gäller cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Sedan tidigare är det också beslutet att momsen på bio höjs till 25 %. Nytt på momsområdet är också att det införs en omsättningsgräns för moms på 30 000 kr. Omsätter man under det behöver man inte momsregistrera sig och inte ta ut moms på sina fakturor. Det innebär då också att man såklart inte får dra av ingående moms på sina utgifter. Tänk också på att undantaget inte gäller import, så där kan man ändå bli tvungen att deklarera moms.
Rabatt på arbetsgivaravgifterna
En ny regel som stöd för förstagångsanställningar är att enskilda näringsidkare som anställer sin första anställde får rabatt på arbetsgivaravgifterna under det första året. Observera att detta endast gäller enskilda näringsidkare och inte aktiebolag eller andra företagsformer.
0-ränta på skattekontot
Till sist ändras beräkningen av ränta på skattekontot. Då Skatteverket uppmärksammat att många använt skattekontot som kapitalplacering i dessa lågräntetider så har reglerna nu ändras så att intäktsräntan på skattekontot kan vara 0 %. Detta gäller om den så kallade basräntan som styr räntan på skattekontot är 1,25 %, vilket den för närvarande är. Det innebär alltså att man inte får någon ränta för överskott på skattekontot förrän basräntan höjs över 1,25 %. Kostnadsräntan på skattekontot kvarstår dock. Vid betalning mellan sista dag att betala för att undvika kostnadsränta och förfallodagen är räntan 1,25 %. Vid betalning efter förfallodagen är räntan 16,25 %.
Auktoriserad revisor. Fredrik är auktoriserad revisor och företagsrådgivare. Fredrik tar också kvalificerade redovisningsuppdrag så som koncernkonsolideringar, fusioner, skattefrågor mm.
E-post: fredrik.palsson@revideco.se