Nya lagar och regler 2025
Vi på Revideco vill önska alla ett Gott Nytt År. I samband med årsskiftet trädde som vanligt en del nya lagar och regler i kraft. I detta inlägg går vi genom några av de nya lagar och regler 2025 som rör företagande och skatter.
Fler uppgifter ska lämnas i arbetsgivardeklaration
För att förhindra fusk så ska det från och med 2025 i samband med arbetsgivardeklarationen lämnas särskilda uppgifter om frånvaro som ger rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning (VAB). Det kommer därför vara viktigt att det registreras korrekt vilka dagar och i vilken omfattning frånvaron har varit. Du kan läsa mer om det hos Försäkringskassan.
Nya regler kring beskattning av enskild firma
Det införs nya förenklade och förbättrade regler vid beskattning av enskild firma. Dels tas beloppsgränsen för positiv räntefördelning bort (som ger möjlighet att omvandla inkomster från näringsverksamhet till kapitalinkomst) och dels justeras beloppsgränsen för negativ räntefördelning från -50 000 till -500 000 kr.
Dessutom förenklas reglerna för förenklat årsbokslut så att ett varulager under ett halvt prisbelopp (2025 = 29 400 kr) inte behöver redovisas som tillgång. Tidigare var gränsen 5 000 kr.
Samma förändring gäller inventarier som nu får dras av direkt om anskaffningsvärdet är under ett halvt prisbasbelopp. Det är samma regler för direktavskrivning som redan gäller för andra företagsformer.
Nya regler om underskottsavdrag
Det sker förändringar kring möjligheten att rulla vidare underskottsavdrag vid ägarförändringar. Det underskott som får dras av efter en ägarförändring ökas från dagens 200 % till 300 % av utgiften för förvärvet.
Det görs också vissa förenklingar i regelverket vid ägarförändringar som inte innebär det faktiska bestämmande inflytandet inte förändras samt vid ägarförändringar när flera olika ägare vid olika tillfällen förvärvar ett bolag (den s.k. flockregeln).
Höjd omsättningsgräns för moms
Gränsen för när ett företag måste vara momsregistrerat höjs från en omsättning på 80 000 kr till 120 000 kr per kalenderår. För företag som omsätter mindre än 120 000 kr per år är det frivilligt att vara momsregistrerad.
Utvidgat växa-stöd
Det så kallade växa-stödet där enmansföretag får rabatt på arbetsgivaravgifterna på sin första anställda (ej ägaren eller dennes familj) utökas till att gälla upp till två anställda och för löner upp till 35 000 kr per månad.
Sänkt lönenivå för expertskatt
Om en svensk arbetsgivare betalar ut ersättning till utländska experter, forskare eller nyckelpersoner så kan 25 % av inkomsten undantas från beskattning. Det finns en hel del olika krav kring dessa regler men det finns också en förenklingsregel som innebär att flera krav inte behöver beaktas om den anställda utländska får en viss lön. Denna nivå sänks nu till 1,5 prisbasbelopp, vilket motsvarar en månadslön på 88 200 kr.
Bolagsverket får utökat uppdrag – ger bl.a. höjda förseningsavgifter
Bolagsverket får ett utökat uppdrag att motverka att bolag används i brottssyfte och inrättar från 1 januari 2025 en brottsförebyggande avdelning. Till följd av utredningen Bolag och Brott så beslutades flera nya regler på flera olika områden.
Förseningsavgiften för sen årsredovisning höjs från 5000 kr till 7 500 kr för den första och andra avgiften. Den tredje förseningsavgiften höjs från 10 000 kr till 15 000 kr.
Bolagsverket kommer också att kunna kräva personlig inställelse vid anmälan av företrädare till deras register. Bolagsverket ska också få bättre förutsättningar att stryka oriktiga uppgifter från registren.
Det införs även ett nytt brott för företagskapning. I beslutet ingår även att alla ekonomiska föreningar (inklusive bostadsrättsföreningar) ska lämna in sin årsredovisning till Bolagsverket. Det gäller dock först för räkenskapsår som påbörjades efter den 31 december 2024.
Datering av årsredovisning
Denna regel trädde i kraft redan 1 juli 2024 men gäller endast räkenskapsår som påbörjas från och med då, vilket gör att den i praktiken inte använts i någon större utsträckning ännu. Nyheten är att, utöver dateringen av underskrifterna i årsredovisningen, så ska det finnas också finnas ett datum som anger när företrädarna som ska skriva under årsredovisningen bestämde dess slutgiltiga innehåll.
Nya regler kring F-skatt
Reglerna kring godkännande för F-skatt har förändrats. Detta innebär bland annat att ett godkännande kan vara tidsbegränsat och att Skatteverket får ytterligare möjligheter att utreda och återkalla godkännande för F-skatt.
Jobbskatteavdraget förstärks
Ett nytt jobbskatteavdrag införs för alla som tjänar över 16000 kr/månad. I genomsnitt kommer det leda till 2600 kr lägre skatt per år. Dessutom slopas avtrappning av jobbskatteavdraget vid höga inkomster. För de under 66 år påverkas de som har arbetsinkomster på över 776 000 kr/år.
För att pensionärer också ska få ta del av skattesänkningarna så höjs det förhöjda grundavdraget.
Brytpunkten för statlig skatt höjs
Efter att höjningen av brytpunkten för vid vilka tjänsteinkomster du ska betala statlig skatt var pausad ifjol så höjs brytpunkten i år till 643 100 kr för dig som inte fyllt 66 år vid årets ingång. För dig som fyllt 66 år vid årets ingång är brytpunkten istället 733 200 kr.
Andra intressanta nivåer för 2025 är maximal sjukpenninggrundande inkomst (SGI), 588 000 kr och maximal pensionsgrundande inkomst (PGI), 650 442 kr.
Ränteavdragen för privatpersoner börjar delvis fasas ut
Med undantag för lån från kreditinstitut med säkerhet i bostad eller värdepapper, lån från pantbank samt lån med säkerhet i fordon, båt, skepp eller luftfartyg så kommer rätten till skattemässigt avdrag för övriga räntekostnader för privatpersoner att börja fasas ut. Detta innebär att övriga räntor på t.ex. blancolån, kortkrediter, brygglån eller lån mellan privatpersoner endast får dras av med 50 % under 2025 och inte alls från och med 2026.
Skattefri grundnivå på investeringssparkonto och kapitalförsäkring
Från och med 2025 utgår det ingen skatt på sparande upp till 150 000 kr i ISK, kapitalförsäkring eller PEPP. Det innebär att den så kallade schablonintäkten endast beräknas på kapitalunderlag över 150 000 kr. Från och med 2026 höjs gränsen till 300 000 kr.
Ändrade skatter på miljöområdet
På miljöområdet sker också som vanligt många förändringar när det gäller skatter. För att motverka den prishöjning som kommer att ske när reduktionsplikten för bensin och diesel ökar sänks istället flera olika skatter. Det införs även sänkta skatter på diesel inom jord-, vatten- och skogsbruk.
Andra förändringar är att fordonsskatten för husbilar sänks och att skattereduktionen vid installation av solceller minskas. Från 1 juli 2025 kommer också flygskatten avskaffas vilket förväntas leda till något lägre priser på flygbiljetter.
De nya 3:12-reglerna kan påverka redan 2025
De nya så kallade 3:12-reglerna avseende utdelning och reavinst på andelar i fåmansföretag är föreslagna att gälla från 2026. Det innebär att om beslutet tas utifrån nuvarande förslag så kommer det inte att finns något krav på löneuttag för att få räkna på löneunderlag avseende 2025.
Det finns dock en begränsning på att det maximalt går att få 50 gånger sin egen lön i löneunderlag så ett visst löneuttag kommer fortsatt att krävas. Men observera att något beslut ännu inte är taget och att vi därför inte vet hur de slutgiltiga reglerna kommer att se ut. Läs mer om förslaget här.
Nya lagar och regler 2025
Sammanfattningsvis är det en hel del nytt att tänka på, både som privatperson och som företagare. Om du har några frågor eller vill bolla något, kontakta gärna en av våra kunniga rådgivare!
Auktoriserad revisor. Fredrik är auktoriserad revisor och företagsrådgivare. Fredrik tar också kvalificerade redovisningsuppdrag så som koncernkonsolideringar, fusioner, skattefrågor mm.
E-post: fredrik.palsson@revideco.se