Exitplanering – börja i tid
Funderar du på att sälja hela eller delar av ditt bolag? Då vill du antagligen veta vilka skatteeffekter du står inför och om det är läge att starta ett holdingbolag?
Och vad är ett vilande bolag och vilka fördelar finns det med det?
Vi på Revideco hjälper dig att få koll på hur du gör en exitplanering och kan ge dig råd under hela processen. Kontakta gärna oss!
Ett viktigt råd!
Det viktigaste av alla råden är gratis, och det är att börja planera i tid. Gärna mer än 3 år innan det är dags. Detta för att inte stora värden ska gå förlorade till följd av en illa planerad exit.
Vad är en exitplanering?
Att göra en plan för din exit handlar mycket om att förbereda företaget inför en försäljning. Denna planering görs med fördel i god tid för att det ska finnas utrymme att hinna göra önskvärda förberedelser.
Tanken är att du ska lämna bolaget, helt eller delvis
Det som förbereds kan bland annat vara hur bolagets kassaflöde och vinst ska kunna göras oberoende av dig som verksam ägare, om det inte redan är det. Det är viktigt att bolagets värde inte är starkt avhängigt till att du själv är kvar i företaget.
I vissa fall kan köpare vilja att ägaren arbetar kvar i företaget under en övergångsperiod. Detta är något som du kan behöva ta ställning till.
Företagsvärdering
När du ska sälja ditt bolag vill du i de allra flesta fall att bolagets värde ska vara så högt som möjligt. Genom att förbereda ditt företag i god tid inför en exit ökar du möjligheterna till en hög värdering.
En företagsvärdering kan göras på många olika sätt och ibland kombinerar man flera metoder för att få ett uppskattat värde på företaget.
För en värdering är just det, en uppskattning om vad ditt företag kan vara värt. Det slutgiltiga priset avgörs sedan av vad en köpare är villig att betala.
Varför gör man en företagsvärdering?
En företagsvärdering ger ett uppskattat värde på företaget, vilket kan fungera som en utgångspunkt i förhandlingarna mellan säljare och köpare.
En företagsvärdering används också för att ge ett uppskattat marknadsvärde på pris per aktie.
Olika typer av företagsvärdering
Det finns en mängd olika metoder för företagsvärdering. Många utgår ifrån börsnoterade företag. Men det finns metoder även för de mindre företagen.
Vanliga metoder för att värdera mindre bolag är exempelvis substansvärdering, avkastningsvärdering, kassaflödesvärdering och marknadsvärdering.
Vi har skrivit om olika typer av värderingsmetoder här.
Förbered inför en due diligence
Potentiella framtida köpare kommer antagligen att vilja genomföra en företagsbesiktning, eller så kallad due diligence, innan de bestämmer sig för att köpa ditt företag. I en exitplanering ingår det därför ofta att förbereda företaget inför en due diligence. Vi har skrivit mer om vad detta kan innebära här.
Att förbereda inför en due diligence innebär till stor del att se till så att nödvändiga dokument finns på plats.
Viktiga dokument
Det betyder att företagets avtal behöver vara i ordning, exempelvis kundavtal, licensavtal och anställningsavtal. Redovisningen bör uppfylla alla tillämpliga krav och det är viktigt att du har koll på dokument såsom historiska bokslut, stämmoprotokoll och deklarationer.
Eventuella tidigare tvister bör vara lösta och du ska även kunna uppvisa bevis för detta.
Skattesituationen
Det finns även en del att göra på området skatt. Är du fåmansföretagare kan det vara värdefullt att se över ditt sparade utdelningsutrymme.
Vi har skrivit om 3:12-reglerna som då blir tillämpliga här.
Du bör också funderar över alternativ så som vilande bolag (också kallat trädabolag) och möjligheten att skapa ett holdingbolag.
Holdingbolag
Det kan vara skattemässigt fördelaktigt att flytta ägandet av din verksamhet till ett holdingbolag innan du gör din exit.
Anledningen är att om du säljer din verksamhet som privatperson finns det risk att beskattningen blir hög, eftersom det då oftast utlöses tjänstebeskattning.
Om ägandet först flyttas till ett holdingbolag som sedan säljer verksamheten beskattas dock inte transaktionen. Vinsten hamnar istället skattefritt i holdingbolaget och kan sedan delas ut över tid till en lägre beskattning. För att läsa mer om holdingbolag, tryck här.
Trädabolag
När ett holdingbolag eller annat aktiebolag läggs i träda betyder det att man omvandlar kvalificerade andelar till okvalificerade andelar.
Kvalificerade andelar är en speciell typ av aktier som beskattas enligt de så kallade 3:12-reglerna. Dessa regler innebär att kapitalvinst och utdelning kopplade till kvalificerade andelar i vissa fall ger tjänstebeskattning, till skillnad från okvalificerade andelar.
Att omvandla kvalificerade andelar till okvalificerade andelar kan därför vara fördelaktigt ur ett skatteperspektiv.
Omvandlingen sker genom att man inte har någon verksamhet i bolaget under ca 5-6 år. Dock är reglerna krångliga och ändras ofta. Vad man får och inte får göra i det vilande bolaget kan vara svårt att avgöra.
Du måste också komma ihåg att du inte heller får bedriva samma eller likartad verksamhet i andra bolag.
Mer om trädabolag finns att hitta här.
Fundera igenom
Det finns många saker att tänka på när du planerar din exit och det är viktigt att komma igång i tid för att få ett så bra utfall som möjligt.
Första steget kan vara att lägga upp en tidsplanering för hur du vill lämna företaget. Hade du tänkt trappa ned eller sluta helt?
Kanske vill du exempelvis stanna kvar som delägare? Då säljer du inte alla dina aktier, utan endast en del.
Generationsskifte
Om det är tänkt att du ska lämna över företaget till nästa generation kan det också behövas tid att förankra detta hos den eller de som är tänkta att ta över verksamheten.
Det kan också vara så att de som ska ta över företaget behöver erhålla rätt kompetens, vilket kan ta lite tid.
Vi har skrivit mer om generationsskifte här.
Om Revideco
Vi hjälper ägarledda företag i hela Sverige att växa och utvecklas med hjälp av våra tjänster inom rådgivning, revision och redovisning.
Genom ett personligt engagemang och en stor förståelse för de utmaningar företagare möter kan vi bidra med tydlig rådgivning och relevanta tjänster.
Vi tycker helt enkelt om att se företag och människor utvecklas och växa. Ta ett första steg till din exit genom att kontakta oss, så hjälper vi dig och ditt företag att bli redo!
Vi hjälper ägarledda företag i hela Sverige att växa och
utvecklas med hjälp av tjänster inom revision, redovisning och rådgivning.