Att bilda Aktiebolag (AB) – 4 stegs guide

Av: |Publicerat: 2024-11-10|

När du ska bilda aktiebolag finns det mycket att tänka på. Vi har därför förberett en enkel lista för dig som snabbt vill ha koll:

  • Vad ska bolaget heta?
  • Ska jag bilda bolaget med pengar eller med apportegendom?
  • Vilka ska äga bolaget?
  • Vilka ska sitta i styrelsen?
  • Vilket räkenskapsår ska bolaget ha?
  • Ska bolaget ha revisor?
  • Behöver bolaget någon hembudsklausul?

Utöver denna lista med saker som du måste fundera över, kan det hjälpa att utgå från vår 4-stegs guide. Den kommer här!

Din 4 stegs guide till att bilda aktiebolag:

  1. Välj tillvägagångssätt. Du kan välja att ta hjälp av en byrå som ger dig den support du behöver vid bildningen. Har du bråttom kan du köpa ett lagerbolag eller bildar ditt AB själv på verksamt.se
  2. Registrera bolaget för moms, sociala avgifter och F-skatt om tillämpligt.
  3. Skriv aktieägaravtal om ni är flera ägare.
  4. Välj leverantör av redovisningstjänster och eventuell revisor.

1. Tillvägagångssätt att bilda aktiebolag

Nedan beskrivs de olika tillvägagångssätten och hur vi på Revideco kan hjälpa dig.

A) Bilda aktiebolag med Revidecos hjälp

Med detta alternativ hjälper vi dig genom hela processen att bilda aktiebolag hos Bolagsverket till ett fast pris inkl registreringsavgift. De blanketter och dokument som ska upprättas tar vi fram åt dig. Du får även råd och tips om hur du ska tänka med bolagsnamn, räkenskapsår etc. På detta sätt tar det normalt ca 5 dagar tills bolaget registrerat.

B) Köpa lagerbolag

Detta alternativ innebär att du köper ett redan bildat bolag, men som inte haft någon verksamhet tidigare. På marknaden finns en uppsjö av lagerbolagsleverantörer och vi på Revideco har lång erfarenhet av att samarbeta med flera. Även i detta alternativ så får du hjälp med hanteringsprocessen av oss om du så önskar. Genom att köpa ett lagerbolag så kan bolaget vara ditt redan samma dag. Detta är dock dyrare än alternativet ovan.

C) Bilda bolag själv på verksamt.se

Känner du att du har koll på ovan nämnda frågeställningar så kan du även bilda bolaget själv på verksamt.se som är en samarbetssajt mellan Tillväxtverket, Bolagsverket och Skatteverket. Processen är relativt rättfram och är det mest kostnadseffektiva av dessa tre alternativ.

2. Registrera ditt bolag hos Skatteverket

I det fall ditt bolag inte är registrerat för moms, som arbetsgivare eller för F-skatt behöver du registrera detta. De uppgifter du behöver ha tänkt igenom är hur stor omsättning bolaget kommer att ha, i vilken periodicitet du vill/ska redovisa moms, om bolaget kommer att fakturera utländska kunder, hur stor vinst/förlust som planeras första året samt om du planerar att betala ut lön.

3. Aktieägaravtal

Om ni är fler som planerar att bilda aktiebolag så är det klokt att direkt skriva ett aktieägaravtal. Avtalet ska tydliggöra hur ni ska hantera situationer som exempelvis om någon av delägarna blir sjuk, vill lämna företaget, vill driva konkurrerande verksamhet, men också hur arvet efter ett dödsfall ska hanteras. Det kan också handla om vad som sker om ni blir osams. Tunga frågor som är enkla att komma överens om när man är på god fot med varandra.

Läs mer om aktieägaravtal här.

4. Välj leverantör av redovisningstjänster och ev. revisor

Idag finns en uppsjö av digitala & automatiserade verktyg och tjänster inom redovisning. Du behöver bestämma hur mycket tid du själv vill lägga på den löpande redovisningen och vilken typ av set-up som passar dig. Många väljer att lägga ut allt på en extern redovisningsbyrå medan andra vill hantera flödet själv. Med hjälp av moderna system har idag många manuella delar av bokföringen förvunnit, men var medveten om att du behöver ha en förståelse för hur bolagets redovisning fungerar och du behöver kunna tolka informationen i de rapporter du plockar ut. Du kommer att få lägga en viss möda på att speciellt se till att alla underlag kommer in i systemet, oavsett vilket du väljer.

Läs mer i vår guide till hur man köper redovisnings- och revisionstjänster här.

Vanliga frågor om att bilda aktiebolag

Vad kostar det att bilda ett aktiebolag?

Registreringsavgifterna på verksamt.se är några tusenlappar, ett lagerbolag kostar någon tusenlapp till beroende på leverantör, om du hanterar processen själv. Vill du få support i uppstarten så börjar detta på ca 10 000 kr + moms hos Revideco.

Kan en ensam person bilda aktiebolag?

Ja, aktiebolaget kan ha en ensam ägare. Observera dock att bolaget måste ha en styrelse där en ensam ledamot och en suppleant är minimikravet för styrelser, läs mer på bolagsverket.se

Vad kostar det per år att ha ett aktiebolag?

Det beror på vilken typ av redovisningslösning du har valt och vilken typ av verksamhet du bedriver. Löpande redovisning, moms, lön, bokslut och inkomstdeklaration måste hanteras.

Måsta man ta ut lön i ett aktiebolag?

Det enkla svaret är nej, du behöver inte ta ut lön i ett AB.

Vad är minsta aktiekapitalet när man ska bilda aktiebolag?

Minska aktiekapitalet för privata aktiebolag är 25 000 kr och för publika aktiebolag 500 000 kr.

Kontakta oss på Revideco så får du den hjälp du behöver.

Dela den här artikeln!