Frågor & svar
Frågor inom ekonomi, revision, skatter, traktamenten, kvitton, representation, inköp, fakturering, krediter, påminnelser, utlandsbetalningar? Vi har svaren!
Vi vet att det rynkas många kundpannor när det gäller ekonomi, revision, skatter, traktamenten, kvitton, representation, inköp, fakturering, krediter, påminnelser, utlandsbetalningar och mycket annat. Förmodligen har du också en och annan fundering. Vi har svaren. Det är det vi är till för!
Många frågor har faktiskt ganska enkla svar. Kanske finns svaret på just din fråga här nedan. Om inte, kontakta oss så svarar vi så fort vi bara kan. För det mesta inom någon arbetsdag. Om din fråga är intressant för många lägger vi ut den här (anonymt förstås)
Vanliga frågor om revisor, revision och revisionsbyrå
Först och främst är det lagkrav på företag med ett visst antal anställda, eller som omsätter ett visst belopp per år, ska ha en revisor. Men det finns flera goda skäl att anlita en revisionsbyrå. Att ett bolag granskas av en oberoende part höjer bland annat förtroendet hos potentiella samarbetspartners och kunder, vilket innebär att revision fungerar som en kvalitetsstämpel som ger dig ökad trovärdighet.
Att välja revisionsbyrå kan vara svårt, eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till – såsom specialisering, kompetens, priser och tidigare erfarenheter. Det är därför bra att undersöka flera alternativ och jämföra dem innan man fattar sitt beslut.
En revision ska skapa nytta och ge mervärde. Den är så mycket mer än att bara vara granskande. Din revisionsbyrå ska även vara till hjälp för att identifiera eventuella problem med den ekonomiska hanteringen samt förvaltningen av verksamheten.
Det finns en rad faktorer som påverkar vad det kostar att anlita en revisor. Som med alla andra tjänster, så kan du räkna med att ju mer tid revisorn lägger ner på revisionen, desto mer kommer det också att kosta. Priset påverkas bland annat av hur mycket som ska göras, företagets förutsättningar, vad som ingår och hur eftertraktad revisorn i fråga är.
En sie fil är ett standardiserat och kostnadseffektivt utdrag ur redovisningen, kan man säga. Den kan tas ut från alla redovisningsprogram i Sverige och man väljer olika nivåer. Den som vi vill ha brukar kallas Sie 4. Då får vi en fil där vi kan se alla händelser under året på transaktionsnivå. Den kan vi sedan läsa in i vårt analysprogram och på så sätt få ner kostnaden för revisionsarbetet.
Enligt ABL (Aktiebolagslagen) ska vi ha fått in material för revision senast fyra och en halv månad efter räkenskapsårets utgång.
Vi granskar inte alla verifikationer, utan endast ett urval. Urvalet gör vi utifrån den risk- och väsentlighetsbedömning som vi gör i samband med att vi planerar revisionen.
Vi behöver tillgång till materialet på det nya året för att kunna göra betalningsuppföljningar och kontrollera periodisering. Sen har vi en skyldighet att kontrollera verksamhetens utveckling fram tills vi skriver på revisionsberättelsen.
Om du driver ett privat aktiebolag ska du enligt lagen ta hjälp av en revisor om du uppfyller minst två av följande gränsvärden under de två senaste räkenskapsåren: Du har fler än tre anställda i medeltal, Du har mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning, Du har mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning.
Om du driver ett privat aktiebolag ska du enligt lagen ta hjälp av en revisor om du uppfyller minst två av följande gränsvärden under de två senaste räkenskapsåren: Du har fler än tre anställda i medeltal, Du har mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning, Du har mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning.
En revisor ska oberoende granska företagets redovisning, finansiella rapporter samt hur VD:n och styrelsens arbete sköts. Men en revisor gör så mycket mer än bara en årlig granskning.
Viktigt att ha i åtanke när du väljer revisor, är att ett lågt pris ofta speglar vad du får. Vill du ha en bra revisor, ska du alltid utgå från vad du behöver och värdesätter. Så välj revisor därefter, snarare än att bara utgå från priset.
Vad gäller för aktiebolag som inte har någon revisor när en kontrollbalansräkning eller fusionsplan ska upprättas, eller när apportegendom ska tillföras bolaget? Behövs ingen underteckning av revisor då? Finns det exempel på när bolaget ändå behöver anlita en revisor?
I ett bolag som har valt bort revision gäller ändå reglerna om att en apportredogörelse ska lämnas och undertecknas av en revisor. Vid fusion ska en revisor granska fusionsplanen även om de deltagande bolagen inte har någon revisor. Detta gäller även fission. Vid minskning av aktiekapitalet med särskilda inlösenvillkor krävs också ett yttrande från en revisor.
Däremot behöver en kontrollbalansräkning inte granskas av en revisor om bolaget valt bort revision. Inte heller behövs något yttrande från en revisor vid fondemission. Vid nyemission krävs ett revisionsyttrande bara vid apport eller teckning av aktier mot kvittningsrätt.
Är du kostnadsmedveten och vill hålla nere kostnaden för revision? En viktig komponent är att se till att ditt bokslut är komplett och att du skickar över de underlag som revisorn behöver. Då underlätta du för din revisor att göra en effektivare revision och på det sättet kan du hålla nere din kostnad. Här får du en bra checklista för revision!
Vill du lära dig hur du undviker anmärkningar i revisionsberättelsen? I den här artikeln går vi igenom de vanligaste anmärkningarna och ger dig en grundlig förståelse för hur du med enkla medel kan undvika dem.
Läs mer om hur man undviker anmärkningar i revisionsberättelsen >
Vanliga frågor om redovisning och redovisningsbyrå
Från en resultaträkning kan man utläsa en sammanställning av ett företags intäkter och kostnader under en räkenskapsperiod, vilket oftast motsvarar ett år. Genom att addera intäkterna och subtrahera kostnaderna får man ett resultat som visar om företaget har gått med vinst eller förlust.
Den ekonomiska redovisningen ska uppvisa vilka intäkter ett företag erhåller, hur de erhålls- samt hur ett företags ekonomiska ställning ser ut vid ett specifikt tillfälle. Av denna anledning är redovisningen uppdelad i en balansräkning och en resultaträkning.
Tilläggsupplysningar, eller noter som de även kallas, är en obligatorisk del av årsredovisningen. I tilläggsupplysningar specificeras innehållet i balansräkningen och resultaträkningen.
Det finns en mängd olika faktorer som påverkar priset för en redovisningskonsult, men för redovisningstjänster ligger priset i regel på mellan 600-1200 kronor per timme.
Ett bokslut är en sammanställning av ett resultat över en viss period, samt en översikt av balansräkningen över samma datum sammanställningen fastslogs. En årsredovisning är rapporten du som företagare är skyldig att skicka till bolagsverket som även ska innehålla en förvaltningsberättelse, en övergripande balans- och resultaträkning samt noter.
Ja, det är lag på att alla aktiebolag behöver ha en aktiebok.
Dags för bokslut? Här kommer tips på hur du som ansvarig för bokslutet kan förbereda dig på absolut bästa sätt. En viktig del i planeringen är ett planeringsmöte med revisorn. Det finns många fördelar med att ha ett sådant planeringsmöte.
Enligt bokföringslagen är alla företag skyldiga att bokföra samtliga affärshändelser och måste varje räkenskapsår avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut eller en årsredovisning. Antingen gör man det själv, eller så koncentrerar man sig på att driva sitt företag och anlitar en redovisningsbyrå för att få mer tid till det.
Det finns två olika metoder att välja mellan: kontantmetoden och faktureringsmetoden. Kontantmetoden får bara mindre företag välja, medan både större och mindra kan välja faktureringsmetoden.
Dessvärre finns inget universellt svar på den frågan eftersom precis som många bolag är olika, har olika redovisningskonsulter och redovisningsbyråer olika kompetenser och använder teknik på olika sätt, vilket således innebär olika prisbilder. Låt oss gå igenom vad som brukar ingå när du anlitar en redovisningsbyrå, hur kostnaden brukar se ut och vilka ekonomiska fördelar som finns att vinna genom att anlita en redovisningsbyrå.
En auktoriserad redovisningsbyrå kan hjälpa dig som entreprenör med allt från löpande bokföring, såsom moms, arbetsgivaravgifter och löner, till årsredovisningar, bokslut och deklarationer. Allt för att minska administrationen för dig som företagare, så att du fullt ut ska kunna fokusera på att driva din kärnverksamhet och kunna sova gott om natten.
En redovisningskonsult hjälper dig som är företagare i frågor som rör ekonomi. Du väljer själv om du vill att redovisningskonsulten ska hjälpa dig med hela eller delar av ditt företags ekonomifunktion.
Vad det kostar att anlita en redovisningskonsult varierar beroende på olika faktorer. Vad som spelar in är bland annat erfarenhet, kompetensnivå, geografisk plats och såklart uppdragets omfattning.
Vad en redovisningskonsult får i lön varierar. Det finns flera faktorer som spelar in, bland annat erfarenhet inom yrket, utbildning, arbetsuppgifter, arbetsort och arbetsgivare. Enligt Unionens lönestatistik för 2023 kan en redovisningsekonom tjäna från 35 000 kr och uppåt per månad.
Kort sagt kan man säga att en redovisningskonsult är en professionell person som tillhandahåller tjänster och rådgivning inom ekonomi och bokföring. Redovisningskonsulten hjälper företag och organisationer att hantera ekonomiska transaktioner, att upprätta finansiella rapporter och att följa gällande redovisningsstandarder och regler, bland annat.
Vanliga frågor om lönetjänster och löneadministration
När är det egentligen bättre att välja att outsourca lönehantering istället för att sköta löneadministration internt? Löneoutsourcing är en smidig lösning när du inte har tillräckligt många anställda för att ha behov av en löneadministratör på heltid. Eller när du vill lägga dina timmar på din kärnverksamhet istället för att fastna i administration.
Ja, vad är löneadministration egentligen? Inom löneadministration ryms allting som har med dina anställdas löner, utlägg och utbetalningar att göra. Många företagare tycker att administrationen som rör lön är tidsödande och tråkig – känner du igen dig? Att outsourca lönehanteringen är ett sätt att spara både tid och pengar.
Lönekartläggning till följd av det nya Pay Transparency-direktivet, vad handlar det om? Genom lönetransparensdirektivets krav ska det bli lättare att hitta oskäliga löneskillnader och skapa bättre förutsättningar för att åtgärda orättvisa löner. Direktivet syftar till att stärka principen om lika lön för lika eller likvärdigt arbete.
Läs mer om lönekartläggning och Pay Transparency-direktivet >
Smidig lönehantering och löneadministration med hjälp av auktoriserade lönekonsulter. Dags att lägga ut lönerna på en lönebyrå?
När ditt bolag har mer än fem anställda och det känns mycket att få med allt i lagar, regler och kollektivavtal. Av vår erfarenhet av våra egna kunder är det vid dessa tillfällen som många vill ha hjälp alternativt ha någon att bolla tankar och idéer med.
Detta är en guide för dig som står inför att lägga ut er löneadministration på en extern part. Det kan ofta vara en god idé. Om du köper lönetjänster på rätt sätt kommer du att spara tid och därmed kostnader för ditt bolag. Men det finns flera fallgropar som kan ge motsatt effekt.
Vanliga frågor om bokföring och bokföringsbyrå
Vad det kostar att anlita en bokföringsbyrå, en redovisningskonsult eller en redovisningsbyrå kan variera. Ofta börjar man fundera på vad det kostar i förhållande till att göra det själv, då gäller det att väga in vad som ingår och vad det innebär att anlita en redovisningsbyrå.
Läs mer om hur mycket det kostar att anlita en bokföringsbyrå >
En auktoriserad bokföringsbyrå är ett företag som erbjuder bokförings- och redovisningstjänster till andra företag och organisationer. Den huvudsakliga sysslan brukar vara att hantera ekonomiska transaktioner och att sköta den löpande bokföringen enligt god redovisningssed.
Alla företag är skyldiga att bokföra samtliga affärshändelser. Företag måste utöver detta även avsluta den löpande bokföring med ett årsbokslut eller en årsredovisning varje räkenskapsår. Med det sagt måste man inte anlita en bokföringsbyrå. Om man känner att man själv har tiden och kompetensen kan man sköta bokföringen internt.
Vanliga frågor om deklaration
När det gäller avdrag så är tumregeln att alla kostnader nödvändiga för att driva verksamheten är avdragsgilla. Så, oavsett om det är för skötsel av skogen eller renovering av ekonomibyggnaden, kan du dra av de kostnader som är kopplade till ditt skogsägande. Saker du kanske inte tänkt på, som att använda din privata bil för företagsärenden, kan ge dig avdrag med 25 kr/mil.
Används vid plötsliga intäkter för att återanskaffa liknande egendom utan beskattning, gäller i regel tre år.
Ger möjlighet att fördela skogsinkomster över flera år. Uttag beskattas efter senast tio år och är knutet till en fysisk person eller ett dödsbo.
Reglerna för skattefri utbildning för anställda är relativt generösa. Utbildning som har tydligt samband med arbetet är skattefri. Detsamma gäller för utbildning av begränsat värde för arbetet, förutsatt att arbetsgivaren betalat utbildningen direkt till utbildningsarrangören. Det kan handla om t ex språkutbildning, datautbildning eller halkkörning/eco-driving.
Undantag är utbildning som räknas som privata levnadsomkostnader – t ex körkort för personbil, och därför är en skattepliktig förmån om den betalas av arbetsgivaren.
Enligt Skatteverket gäller samma regler för fåmansföretagare, dock med högre krav på att utbildningen har koppling till verksamheten. Observera att enskilda näringsidkare inte omfattas av Skatteverkets bedömning, där får avdrag endast göras för fortbildning. Mer klargöranden för enskilda näringsidkare förväntas längre fram.
Välkommen att kontakta oss om du har funderingar om vad som gäller i varje enskilt fall.
Av kvittot ska framgå vilka som varit ute och representerat, vilka gäster du hade, vilka företag personerna kommer ifrån och syftet med representationen.
Utdelning och försäljning av kvalificerande andelar i fåmansbolag beskattas i enlighet med 3:12 reglerna. Rätt krångligt om man ska vara ärlig. Men vi har samlat förklaringar, tips och svar på vanliga frågor i en smidig artikel.
Läs mer om 3:12 reglerna och hur du beskattas för utdelning >
Driver du ett aktiebolag och vill du veta hur stor aktieutdelning du kan ta och när du får ta utdelning? Och samtidigt lära dig allt om hur den deklareras, när skatten ska betalas, om förskottsutdelning är tillåtet, hur man bokför den, när betalning ska ske samt om man får dela ut resultatet löpande under året. Då ska du läsa den här artikeln.
Har du upptäckt att du fyllt i fel siffror och behöver rätta en inkomstdeklaration för ditt aktiebolag? Då kan du göra en självrättelse och skicka in de riktiga uppgifter till Skatteverket. Genom att göra en självrättelse kan du slippa skattetillägg och i vissa fall även brottsanmälan.
K10 är den blankett där du deklarerar utdelning från fåmansbolag och försäljning av fåmansbolagsaktier.
Vanliga frågor om Revideco
Som fullservicebyrå inom revision innebär det att byrån inte är nischad till en specifik service, utan erbjuder ett brett urval av tjänster inom verksamhetsområdet. För oss på Revideco innebär det att vi erbjuder även revisionstjänster och rådgivningstjänster förutom redovisningstjänster. På vår fullservicebyrå hittar du med andra ord både auktoriserade revisorer, redovisningskonsulter och lönekonsulter. Vi kan bland annat erbjuda:
- Löpande bokföring, bokslut och årsredovisning.
- Kundfakturering, leverantörsfakturahantering och lönehantering.
- Avstämningar och månadsrapportering.
- Momsredovisning och skattedeklarationer.
Här hittar du oss: Göteborg, Stockholm, Sundsvall, Jönköping och Skellefteå. Du är alltid välkommen att besöka oss gärna, så hjälper vi dig.
MGI är vårt internationella nätverk. Det är ett antal revisorer, skattekonsulter och redovisningskonsulter från hela världen som samarbetar. Alla är rätt lika oss på MGI Revideco och vi har ungefär samma kundstruktur. Därför kan vi tryggt rekommendera våra kunder till våra kolleger i nätverket. Vi vet att du blir väl omhändertagen på samma personliga och uppmärksamma sätt som hos oss.