Rätta en inkomstdeklaration? – Så gör man en självrättelse
Har du upptäckt att du fyllt i fel siffror och behöver rätta en inkomstdeklaration för ditt aktiebolag? Då kan du göra en självrättelse och skicka in de riktiga uppgifter till Skatteverket. Genom att göra en självrättelse kan du slippa skattetillägg och i vissa fall även brottsanmälan. Vi kommer nedan att beskriva hur du går tillväga för att göra en självrättelse av inkomstdeklaration.
Rätta en inkomstdeklaration – så gör du självrättelse
Så länge Skatteverket inte har upptäck att du har lämnat in felaktig eller ofullständig uppgift räknas det som självrättelse.
Om Skatteverket inte har beslutat om den slutliga skatten kan du skicka in en komplettering på dina ändringar. Om deklarationen istället redan är fastställd behöver du begära omprövning. För att begära omprövning fyller du i blanketten ”Begäran om omprövning (SKV 6891)” alternativt skriver ett brev som ska innehålla namn, organisationsnummer, att du rättar ett tidigare fel, vilket inkomstår som skall rättas samt underlag till rättelsen. Underlagen ska vara så tydliga och fullständiga att Skatteverket också har möjlighet att fatta ett riktigt beslut om beskattning.
Ofta önskar Skatteverket också att du bifogar sidan S samt förstasidan av den rättade inkomstdeklarationen. Blanketten eller brevet med underlag skickar du sedan till Skatteverket i Malmö.
Hur lång tid tillbaka kan man göra en självrättelse?
I normala fall kan du utföra en självrättelse av bolagets inkomstdeklaration sex år tillbaka. Detta innebär att nu under 2024 kan du rätta uppgifter från inkomstår 2018 och framåt. Men i vissa fall bör du även rätta äldre år.
Om du kan ha gjort dig skyldig till grovt skattebrott under inkomståren 2013-2017 bör du rätta även dessa år. Då slipper du en eventuell anmälan om grovt skattebrott som har en preskriptionstid på 10 år.
När kan man inte göra en självrättelse?
Som nämnt ovan kan du inte rätta en inkomstdeklaration som är äldre än 6 år, alternativt 10 år för grova skattebrott. Om rättelsen inte sker på eget initiativ, dvs att den görs efter att du har anledning att tro att Skatteverket har upptäckt eller kommer att upptäcka en oriktig uppgift som du lämnat in, så anses det inte vara en självrättelse. Samma sak gäller om Skatteverket har ställt en fråga till dig, som har samband med den felaktiga eller ofullständiga uppgiften, eller har startat en revision. Då är det för sent att komma in med en självrättelse.
Skattetillägg & skattebrott
Konsekvenserna av att lämna oriktiga uppgifter till Skatteverket kan vara skattetillägg på upp till 40 procent av skattefelet, samt i allvarliga fall anmälan för skattebrott.
Det är därför viktigt att ha koll på skattereglerna och göra en självrättelse vid behov. Du kan läsa mer om självrättelse hos Skatteverket.
Kontakta gärna oss med dina frågor!
Vi hjälper ägarledda företag i hela Sverige att växa och
utvecklas med hjälp av tjänster inom revision, redovisning och rådgivning.