köpa bolag

Så misslyckas du med ditt generationsskifte

Av: |Publicerat: 2022-08-16|

Receptet för att misslyckas med ett generationsskifte är att fokusera på hur skiftet ska ske (istället för syftet du vill uppnå) och att börja planeringen för sent.

Det är lätt att underskatta hur mycket framförhållning som krävs för att få till ett lyckat generationsskifte. Det är viktigt att du planerar i god tid och ordentligt funderar igenom vad det är du vill uppnå.

Vad ett generationsskifte innebär

Det vi vanligen tänker på när begreppet generationsskifte används är att något lämnas över till nästa generation. Då till någon inom familjen, vanligen barnen.

Men termen generationsskifte är enligt FAR definierat som en succession av kontroll i ett företag, det vill säga ett relativt brett begrepp. Ett generationsskifte kan därför även handla om att kontrollen övergår till exempelvis anställda i företaget.

Idag ser vi också att generationsskiften ofta sker direkt mot anställda, vilket vi tittar närmare på i den här artikeln.

När du som företagsledare lämnar över kontrollen till en eller flera anställda

I denna text fokuserar vi alltså på generationsskifte som innebär du som företagsledare lämnar över kontrollen till en eller flera av dina anställda.

Vi på Revideco har genom åren hjälpt många företagare med de här frågorna och genomför själva just nu ett generationsskifte. Inför den här artikeln har jag därför intervjuat Erik Emilsson, Revidecos styrelseordförande tillika en av våra erfarna rådgivare. Japp – det är han på bilden högst upp.

Så, hur gör man då ett generationsskifte?

Hur generationsskiftet går till

Steg 1, Vad vill du uppnå med ditt generationsskifte?

De allra flesta företagare gör bara ett generationsskifte i sina liv och det finns tyvärr många fällor att gå i. Ett av de största misstagen är att ställa frågan HUR istället för VAD. För vad är det egentligen som du vill få ut av ditt generationsskifte? Vill du sälja och bli rik? Vill du att bolaget ska finnas kvar? Eller är du bara less och vill ut?

Oavsett vad syftet med generationsskiftet är så måste du alltid börja i just den änden. Fråga dig själv vad du vill. Detta är viktigt att lägga tid på för att kunna lägga upp en välfungerande plan inför själva skiftet.

Steg 2, Scenarioplanering vid generationsskifte

Efter att ha funderat över vad du vill med ditt generationsskifte bör du göra en scenarioplanering. Scenarioplaneringen baseras på vad det är du vill få ut av generationsskiftet.

En planering läggs bland annat för hur snabbt du vill att skiftet ska genomföras och hur stora andelarna ska vara. Men du behöver även ha en ”säkerhetsplan” ifall skiftet inte skulle fungera så som det är tänkt. Kanske vill du som tidigare ägare då köpa tillbaka andelarna. Planen bör också innefatta hur beslut ska fattas och hur företaget ska ledas.

Succesiv övergång av kontroll?

Om målet med skiftet är att du ska ta ett mindre ansvar och jobba mindre så behöver också planen leda till just det. Du som ägare kan också succesivt behöva vänja dig vid att släppa på kontroll och ansvar och då måste planen ta hänsyn till det.

I ägarledda bolag är företagen ofta starkt förknippade med sina ägare. Detta medför att företaget kan komma att förändras under ny ledning. Därför är det viktigt att göra övergången succesiv för att alla i bolaget ska hänga med i förändringen.

Diskussion om generationsskifte

Involvera de nya ägarna

När scenarioplaneringen är färdig involverar du de som du har planerat för ska ta över bolaget. Det vill säga bolagets framtida nya ägare.

Ibland behövs tid för att idén ska landa hos de tilltänkta. Här kan också du stöta på en felbedömning där de helt sonika tackar nej, vilket leder till att du måste välja ett annat spår.

Steg 3, den tekniska biten med generationsskiftet

Som tredje och sista steg, där många företagare egentligen vill börja, är den tekniska planeringen. Det vill säga hur överlåtelsen ska gå till och vad ni behöver tänka på.

Enskild egendom?

Ni kan till exempel skriva in olika villkor i avtal, som att aktierna ska göras till varje ny aktieägares enskilda egendom genom äktenskapsförord. Detta innebär att aktieägandet skyddas vid en eventuell framtida bodelning.

En del företagare vill ge aktier i gåva till sina anställda, vilket är möjligt. Dock kan detta medföra oväntade och negativa skattekonsekvenser och därför behöver metodiken undersökas noga.

Tänk över skattesituationen

Det finns många skatteregler samt aktiebolagsregler som reglerar ett ägarbyte. Men bytet handlar inte endast om skatteregler, även ägarens privata ekonomi behöver tas med i beräkningen. Exempelvis hur ägaren ska få ut pengarna ur bolaget och liknande ekonomiska frågor.

Skattesituationen vid ett generationsskifte är komplex, men går alltid att lösa genom att ta hjälp från någon som kan. Så släpp det tekniska och börja i rätt ordning, det vill säga fundera över vad du vill!

Så misslyckas du inte med ett generationsskifte

Vi avslutar denna artikel med Eriks tre bästa råd för hur du lyckas med ditt generationsskifte.

1# Fundera över vad du vill!

Återigen, tänk på att börja i rätt ände när du planerar inför ett generationsskifte.

Det är vanligt att kunder som kommer till oss för rådgivning kring generationsskiften har frågor om den tekniska biten. När de sedan får frågan om vad de faktiskt vill med sitt generationsskifte blir tveksamheten ofta stor.

Vad är syftet med att erbjuda delägarskap?

Innan du tar beslutet att släppa in någon i ditt bolag behöver du fundera över vad det är du vill få ut av att låta någon bli delägare. Är det en fråga om att få ökad lojalitet eller vill du som ägare släppa på ansvar? Se till att du har dina preferenser klara innan du går vidare.

2# Respektera att generationsskiften tar tid

Generationsskiften tar tid för att de ska bli bra. Det finns ingen universallösning då var situation skiljer sig från en annan.

Du behöver komma fram till en plan som ska mogna hos både dig som ägare, den eller de nya ägarna, samt för de anställda i bolaget.

De tilltänka nya ägarna måste få tid på sig att växa in i sina roller och du som ägare behöver vänja dig vid idéen att släppa på kontrollen och ansvaret över företaget.

I många fall behöver du som ägare till fullo pensionera dig innan generationsskiftet kan ses som fullt genomfört.

3# Var tydliga med era förväntningar på varandra

Vid ett generationsskifte är det viktigt att den tidigare och den eller de nya ägarna sätter sig ner och kommunicerar vilka förväntningar de har på varandra.

Vad förväntar du dig som ägare om du säljer av 30 % av ditt bolag till en anställd? Exempelvis kan det vara att personen ska ta mer ansvar för bolaget eller att du ska få jobba mindre. Var tydliga med era förväntningar och kommunicera.

Redan från början av försäljningen kan ni till exempel bestämma att ni ska ha ägarmöten. På dessa ägarmöten får ni som ägare chans att bland annat diskutera vart ni vill komma med bolaget, vad era förväntningar är och vilka utmaningar ni står inför.

Dessutom är det inte säkert att det ni vill idag är vad ni vill imorgon. Genom att ha ägarmöten får ni en chans att löpande diskutera bolagets nutid och framtid.

Don’t panic

Det finns ingen anledning att vara nervös inför ett ägarskifte. Dock är det viktigt att ha ett klart syfte, att börja planera i tid och att först därefter ta ställning till den tekniska biten.

Ta hjälp av din revisor och bolla dina idéer med din partner eller kompis. De flesta företagare gör bara ett generationsskifte i sina liv och många tror att den stora frågan handlar om hur, när frågan egentligen handlar om vad du vill uppnå!

Det var allt. Jag hoppas att den här artikeln har gett dig insikter om vad ett generationsskifte handlar om och att du som står inför ett nu tar tag i det.

Om Revideco

Vi hjälper ägarledda företag i hela Sverige att växa och utvecklas med hjälp av våra tjänster inom rådgivning, revision och redovisning.

Genom ett personligt engagemang och en stor förståelse för de utmaningar företagare möter kan vi bidra med tydlig rådgivning och relevanta tjänster. Vi tycker helt enkelt om att se företag och människor utvecklas och växa.

Kontakta gärna någon av våra duktiga rådgivare så hjälper vi dig med dina frågor!

Dela den här artikeln!